Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού
GR EN

Η συνταγή που δίνεται εδώ, έχει σκοπό να ενισχύσει τον οργανισμό και να επαναφέρει σταδιακά την ισορροπία – ομοιόσταση, μέσω απλών καθημερινών υλικών και μπαχαρικών που βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας μας! Μάθετε για τις ιδιότητες των υλικών, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ενισχύουν τον οργανισμό μας.

Η Άνοιξη και η περίοδος πριν το Πάσχα είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να κάνουμε αποτοξίνωση, σωματική και νοητική. Στην Ελληνική Παραδοσιακή Θεραπευτική του Ιπποκράτη η νηστεία που ορίζεται των σαράντα ημερών είναι ιδανική για ιδιοσυστασίες που έχουν ανεβασμένη οξύτητα ζέστη στο σώμα τους γιατί αποτελείται μόνο από φυτά.
Συμπτώματά αυξημένης οξύτητας είναι τα εξανθήματα, οι εποχιακές αλλεργίες, τα φουσκώματα της κοιλιάς, οι πονοκέφαλοι, οι ταχυκαρδίες, οι παθήσεις του θυρεοειδή, οι αρρυθμίες, οι αϋπνίες, ο θυμός, η κόπωση και οι φλεγμονές.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά είναι τα φυσικά φάρμακα που έχουμε στην κουζίνα μας, χωρίς να γνωρίζουμε τις σπουδαίες θεραπευτικές τους δράσεις.
Σήμερα πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μέσα στα ράφια της κουζίνας των σπιτιών τους, υπάρχουν πολλά εξαιρετικά μπαχαρικά που λειτουργούν ως φάρμακα και τα οποία μπορούν να καταπραΰνουν ή να θεραπεύσουν πολλά συμπτώματα, ακόμα και ασθένειες.
Κάποτε, σε παλαιότερες εποχές και σε αρχαίους πολιτισμούς που μεγαλούργησαν, τα μπαχαρικά ήταν πιο πολύτιμα ακόμα και από τα ευγενή μέταλλα. Έτσι μακράν απ’ όλους τους βρώσιμους θησαυρούς και απ’ τα προϊόντα της Φύσης, τα μπαχαρικά υπήρξαν το “Κέρας της Αμάλθειας” για τους κατόχους τους.

“Τα μπαχαρικά υπήρξαν το “Κέρας της Αμάλθειας” για τους κατόχους τους.”

 

Οι ιδιότητες των μπαχαρικών

Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες των μπαχαρικών που τα καθιστούν τόσο πολύτιμα και τόσο επιθυμητά; Εκτός των υπέροχων γεύσεων τους, οι οποίες κρύβουν τη σαγήνη των εξωτικών λιμανιών και των παρθένων οροπεδίων της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ινδοκίνας, πολλά μπαχαρικά και βότανα αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα από τη Φυσική παραδοσιακή Ιατρική όλων των πολιτισμών, ως μέσα θεραπείας αρκετών ασθενειών.

Η Ελληνική Παραδοσιακή Θεραπευτική του Ιπποκράτη, μέσα απ’ τη σοφία των αιώνων χρησιμοποιεί τα μπαχαρικά, τα βάμματα και τα βότανα, για να δημιουργήσει αποτελεσματικά και ασφαλή φυσικά φάρμακα.

Η συνταγή που δίνεται εδώ, έχει σκοπό να ενισχύσει τον οργανισμό και να επαναφέρει σταδιακά την ισορροπία – ομοιόσταση.

 

Ιδιότητες υλικών της συνταγής

Η βάση της συνταγής των μπαχαρικών είναι το αγνό µέλι και ο κουρκουµάς.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουµάς χρησιμοποιείται επίσης ως βάση σε κάθε συνταγή, διότι εκτός τις ισχυρές θεραπευτικές δράσεις της κουρκουµίνης και των λοιπών ιχνοστοιχείων, έχει την ιδιότητα να μεταφέρει και να διασκορπίζει σε κάθε σημείο του σώματος, τις θεραπευτικές ουσίες των µπαχαρικών.

Μέλι

Το µέλι είναι µία αντιοξειδωτική, αντιµικροβιακή και ενισχυτική τροφή, που λειτουργεί ως πολυβιταµίνη. Είναι το μέσο που θα εξισορροπήσει τις στοιχειακές δράσεις των µπαχαρικών, μειώνοντας τις καυτερές και ισχυρές γεύσεις τους.

Κρόκος Σαφράν

Ο κρόκος-σαφράν χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα (1 κουταλάκι του γλυκού) διότι έχει ισχυρή δράση.

Τα µπαχαρικά – καρυκεύµατα που χρησιμοποιούνται στη συνταγή, είναι σε μορφή σκόνης, για να μπορέσει να ομογενοποιηθεί στο μείγμα που προτείνεται. Είναι ήπιας δράσης και δεν έχουν παρενέργειες.

Εάν οι ασθενείς παίρνουν πολλά φάρµακα, το µείγµα αυτό δίνεται µε µικρότερη συχνότητα και μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ιατρό ή εναλλακτικό σας θεραπευτή
της Ιπποκρατικής Θεραπευτικής.

Η παρακάτω συνταγή αποτελεί µείγµα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και µείωσης της οξύτητας στο σώµα.

Συνταγή μπαχαρικών

  • 1 κουταλιά της σούπας κουρκουµάς (σκόνη)
  • 1 κουταλιά της σούπας κάρδαμο (σκόνη)
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα Κεϋλάνης (σκόνη)
  • 1 κουταλιά της σούπας κρόκος-σαφράν (σκόνη)
  • 80gr. Μέλι αγνό (µπεν µαρί)
  • 40 σταγόνες βάµµα αγριάδας

Ανακατεύετε και αποθηκεύετε στο ψυγείο. Παίρνετε µε άδειο στομάχι 2-3 κουταλάκια του γλυκού καθημερινά πριν τα γεύματα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ).
Διάρκεια χρήσης μέχρι 1 μήνα.

“Κάθε σπίτι κρύβει ένα φαρμακείο στο ντουλάπι της κουζίνας του.”

 

Η χρήση των μπαχαρικών ήταν πάντοτε και είναι ισχυρά θεραπευτική. Η διαίσθηση, η γεύση και το άρωμά τους μπορούν να σας καθοδηγήσουν, αν είναι κατάλληλα για την ιδιοσυγκρασία σας, και ένας θεραπευτής της Ελληνικής Ιπποκρατικής Παραδοσιακής θεραπευτικής θα σας συμβουλεύσει για τη θεραπευτική τους δράση.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στο κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών «Ενθύμησις».

Καλό Πάσχα µε Υγεία
Αργυρώ Γεροχρήστου
Φυσικοπαθητικός, Θεραπευτής Ελληνικής παραδοσιακής Θεραπευτικής και άλλων εναλλακτικών Θεραπειών.

 

Μάθετε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού στον οργανισμό.