Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού
GR EN

 Η διαπίστωση της ιδιοσυστασίας του ατόμου αποτελεί σύμμαχο στην διατήρηση της ισορροπίας των λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

 Το Ιπποκρατικό σύστημα αναζητώντας τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος, υποστήριξε ότι η υλική υπόστασή του αποτελείται από 4 χυμούς. Η σύλληψη αυτή του Ιπποκράτη κατέστη μία από τις θεμελιώδεις αρχές που επηρέασαν την ιατρική για αιώνες μετά τον Ιπποκράτη.

Οι 4 χυμοί βρίσκονται σε αντιστοιχία με τα 4 στοιχεία. Η θεωρία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι χυμοί του ανθρώπινου σώματος αναμειγνύονται ή μεταβάλλονται με διαφορετικό τρόπο στην υγεία, απ΄ότι στην αρρώστεια. Η υγεία του ανθρώπου διατηρείται όταν οι χυμοί αναμειγνύονται κανονικά. Η αρρώστεια οφείλεται στην κακή και άνιση μείξη των χυμών του σώματος.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη υπάρχουν 4 διαφορετικοί χυμοί που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, η κυριαρχία ενός χυμού επηρεάζει την εικόνα, την εμφάνιση και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Έτσι όταν κάποιος χυμός υπερτερεί είναι δηλαδή κυρίαρχος τότε έχουμε μία συγκεκριμένη ιδιοσυστασία. Ωστόσο οι άνθρωποι έχουμε μικτή ιδιοσυστασία.

  Η κεντρική ιδέα των 4 τύπων ανθρώπου σε ισορροπία

Ο Αιματώδης είναι: Ανέμελος, αισιόδοξος, εύθυμος, πνευματικός, γρήγορος.

Ο Φλεγματικός είναι: Ήρεμος, αργός, αισθαντικός, υποχωρητικός, γλυκός.

Ο Χολερικός είναι: Υπερευαίσθητος, ασταμάτητος, εκρηκτικός, γεμάτος ενέργεια, ευφυής.

Ο Μελαγχολικός είναι: Ώριμος, δημιουργικός, βαρύς, σοφός, κλειστός.

 

Η σωστή ανάλυση του ατόμου με την ανάλυση της γλώσσας, της ίριδας και του ιστορικού οδηγεί στην διαπίστωση της εκάστοτε παθολογίας αν υπάρχει και ιδιοσυστασίας του ατόμου.

Κάθε Βότανο, τα μπαχαρικά, οι τροφές αναλογικά με το πως τρώγονται ωμές, κρύες ή ζεστές μαγειρεμένες, έχουν και διαφορετική στοιχειακή δράση. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιώντας την στοιχειακή δράση της τροφής και των βοτάνων, καθώς και της σωματικής δραστηριότητας και ανάπαυσης, θεράπευε πρώτιστα την ανισορροπία των χυμών και έτσι επέστρεφε η υγεία στον άνθρωπο.

  Τροφή ως φάρμακο

Η φυσικοπαθητική σήμερα ακολουθώντας πιστά τις αρχές του Ιπποκράτη χρησιμόποιώντας “την τροφή ως φάρμακο” και αλλάζοντας την Δίαιτα ζωής του ατόμου βοηθά την φύση να φέρει την ισορροπία στην υγεία του ανθρώπου.

Με αλλαγές συνηθειών ύπνου και άσκησης, ξεκούρασης και τροφής μαζί με την βοήθεια βοτάνων, ομοιοπαθητικών, ανθοιάματα Μπαχ, Άλατα Σούσλερ και μάλαξης σώματος, η Ιπποκρατική θεραπευτική ή Φυσικοπαθητική μπορεί να διδάξει τον άνθρωπο πως να ζει με βάση τους νόμους της φύσης και της ιδιοσυστασίας του.

Για παράδειγμα ένας χολερικός τύπος ιδιοσυστασία δεν πρέπει να ασκείται τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού. Ό φλεγματικός τύπος αντίθετα θα ωφελούνταν από την μεσημεριανή άσκηση. Αντίστοιχες διαφορές ισχύουν για τα βότανα, την τροφή και γενικά για στην συνολική Δίαιτα του κάθε ανθρώπου.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάλυση της ιδιοσυστασίας σας στο info@enthymesis.gr .