Κλείστε Ραντεβού
© Enthymesis 2022 Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδας από go creations
Πολιτική Απορρήτου
κ. 6977 263 618 Επικοινωνία
Κλείστε Ραντεβού
© Enthymesis 2022 Κατασκευή ιστοσελίδας από go creations
κ. 6977 263 618
Κλείστε Ραντεβού

Η ρήση του “γνώθι σ’αυτόν” αποδίδεται στον δικό μας δάσκαλο και Φιλόσοφο αρχαίο Έλληνα Σωκράτη. Όμως στην πραγματικότητα αποτελεί τη βάση πολλών συστημάτων και σχολών, πολύ αρχαιότερων από την Σωκρατική όπως και του συστήματος της Παραδοσιακής Γιόγκα και είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία, από όλα τα δεινά που κατακυριεύουν την ανθρωπότητα σήμερα.

Η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην ανθρωπότητα είναι κατάσταση πολέμου

Υπάρχουν αυτοί που στο όνομα της υγείας επιβάλουν εγκλισμό και περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπάρχουν και αυτοί που αντιτίθεται στον περιορισμό της ελευθερίας των ανθρώπων, πάλι όμως πολεμώντας. Υπάρχουν και οι Αντίφα που πολεμούν αυτούς που πολεμούν για την ελευθερία. Υπάρχουν οι πόλεμοι σε κράτη της ανατολής, η βία, η παιδεραστία, το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών, οι συνεχείς οικονομικοί πόλεμοι εξουσίας μεταξύ των κρατών, η επιβολή ελέγχου από τους εξουσιαστές του κόσμου και αυτοί που πολεμούν για την ειρήνη όμως πάλι πολεμώντας.

Η κατάσταση πολέμου έχει πολλές αιτίες που μας είναι άγνωστες άλλες βρίσκονται στους ίδιους τους ανθρώπους και άλλες έξω από αυτούς.

Όμως οι άνθρωποι δεν προβάλλουν καμία απολύτως αντίσταση. Οι πόλεμοι οφείλονται όπως λέει και ο Γκουρτζίεφ, στο Βιβλίο ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΤΟΥ, σε κοσμικές και πλανητικές επιδράσεις και οι άνθρωποι δεν προβάλλουν καμία αντίσταση σε αυτές τις επιδράσεις, γιατί είναι ήδη σκλάβοι. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι το είδος της σκλαβιάς τους, αλλά παραμένουν σκλάβοι για αυτό και δεν αντιδρούν. Δεν αντιλαμβάνονται την διαφορά της σκλαβιάς. Ο άνθρωπος βρίσκεται στην εξουσία του καθετί γύρω του.

“Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πάψει να είναι σκλάβος εξωτερικά, όσο παραμένει σκλάβος εσωτερικά. Η ελευθερία, η λύτρωση, αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός του ανθρώπου, όχι μόνο ο πόλεμος. Η πρώτη αιτία της εσωτερική σκλαβιάς του ανθρώπου είναι η άγνοια του και πάνω απ’ όλα η άγνοια του εαυτού του. Αν δεν γνωρίσει τον εαυτό του, αν δεν καταλάβει πως δουλεύει η μηχανή του, οι διάφορες λειτουργίες της, δεν μπορεί να κατευθύνει τον εαυτό του και θα παραμένει πάντοτε σκλάβος και παιχνίδι των δυνάμεων που ενεργούν επάνω του. ”Κεφ. 5 Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού.

Γνώθι σ ‘αυτόν

Η “αρχή του γνώθι σ ‘αυτόν” έχει πολύ πλούσιο περιεχόμενο, είναι σκοπός πολύ υψηλός και ο άνθρωπος στην τωρινή κατάσταση είναι πολύ μακριά από το “γνώθι σ ‘αυτόν ”. Κάθε μορφή εξουσίας ασκείται και θα επιτυγχάνετε όσο ο άνθρωπος δεν ασχολείται με τον εαυτό. Για αυτό και σήμερα η οποιαδήποτε επιβολή εξουσίας είναι ευκολότερη γιατί ο άνθρωπος μπορεί να απασχολείται και να ελέγχεται απόλυτα με την τεχνολογία και καθόλου με τον εαυτό.

 Ο άνθρωπος είναι σκλάβος

Δεν είναι τυχαίο που η επιβολή της πολύ συχνά πια λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων με πρόθεση την υγεία, έγινε με το κλείσιμο οποιασδήποτε πιθανής ενασχόλησης του ανθρώπου με τον εαυτό του. Έκλεισαν σχολεία, γυμναστήρια, πάρκα, εκκλησίες, βιβλιοθήκες, παραλίες, ταξίδια, απαγορεύτηκε η ανθρώπινη επικοινωνία και προάχθηκε και ενισχύθηκε η επικοινωνία με την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Ο άνθρωπος είναι σκλάβος και οι αλυσίδες του είναι οι οθόνες που τον προγραμματίζουν.

Η γνώση του εαυτού είναι ένας υψηλός στόχος και πολύ μακρινός. Για αυτό και ο μεγάλος σκοπός μας θα πρέπει να γίνει αρχικά η μελέτη του εαυτού. Η μελέτη του εαυτού για να μπορεί να γίνει χρειάζεται πρώτα να γίνει παρατήρηση του εαυτού. Η παρατήρηση του εαυτού στην αρχή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει ανάλυση. Η ανάλυση πρέπει να γίνει πολύ αργότερα.

Η παρατήρηση του εαυτού έχει στάδια

Ως δασκάλα Γιόγκα στο Σύστημα της Σατυανάντα γιόγκα, η παρατήρηση του εαυτού ξεκινά να διδάσκεται πρώτα με τα απλά, το σωματικό επίπεδο, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις, μετά όσο καλλιεργείται η ικανότητα της επίγνωση σε σωματικό επίπεδο, αναπτύσσεται η παρατήρηση της αναπνοής και αργότερα του νου και των σκέψεων και τελικά η παρατήρηση του εαυτού.

Η συνεχής παρατήρηση του εαυτού είναι μια συνεχής διαλογιστική κατάσταση, μια συνεχή κατάσταση επίγνωσης και παρατήρησης που σε φέρνει όλο και πιο κοντά στην γνώση του εαυτού και την ελευθερία.

Σχολές παρατήρησης του εαυτού

Το σύστημα της Σατυανάντα γιόγκα είναι μια σχολή συνεχής παρατήρησης του εαυτού. Υπάρχουν πολλές άλλες. Ο χριστιανισμός είναι επίσης δρόμος προς την αυτογνωσία. Ακόμα πολλές άλλες φιλοσοφικές σχολές αυτογνωσίας διδάσκουν την παρατήρηση και την γνώση του εαυτού.

Η παρατήρηση του εαυτού διδάσκεται

Αρκεί κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι είναι σκλάβος, να αναζητήσει έναν δάσκαλο και να ξεκινήσει τον δρόμο του προς την ελευθερία.