Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού
GR EN

Ζούμε σε μια εποχή που οτιδήποτε φυσικό πρέπει να επεξεργαστεί για να γίνει αγοραστό από το κοινό.
Όπως το φυσικό ΆΛΑΣ, που από θησαυρός της υγείας μετατράπηκε σε δηλητήριο και αφαιρείται από την Ιατρική από τη διατροφή του ανθρώπου. Ήρθε λοιπόν η ώρα να επιστρέψει ο σπουδαίος αυτός θησαυρός στην καθημερινότητά μας.

Το Αλάτι έχει σημασία για τον άνθρωπο και την εξέλιξή του εδώ και χιλιάδες χρόνια, επειδή όλη η ανθρώπινη ιστορία έχει εξελιχθεί γύρω από αυτό. Οι άνθρωποι χρειάζονται το Αλάτι για να επιβιώσουν.

Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό Αλάτι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας θησαυρός της ανθρώπινης Υγείας. Περιέχει 92 μικρο-θρεπτικά ιχνοστοιχεία του περιοδικού πίνακα των στοιχείων, συστατικά που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία μας.

 

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στο επεξεργασμένο επιτραπέζιο Αλάτι όπου έχουν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά αυτά ιχνοστοιχεία εκτός από το χλώριο και το νάτριο και σε κάποιες ελάχιστες φορές και το ιώδιο. Το νάτριο ως το κύριο συστατικό του Άλατος, βρίσκεται σχεδόν σε ό,τι πίνουμε και τρώμε. Υπάρχει φυσικά σε πολλές τροφές, προστίθεται σε άλλες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και χρησιμοποιείται και κατά το μαγείρεμα στο σπίτι και στα εστιατόρια.

Η Ιστορία του Αλατιού.

Η ικανότητα του Αλατιού να διατηρεί και να συντηρεί τα τρόφιμα ήταν θεμελιώδης συνεισφορά στον ανθρώπινο πολιτισμό. Βοήθησε στην εξάλειψη της εξάρτησης από την εποχική διαθεσιμότητα των τροφίμων και μέσω της ιδιότητας να τα συντηρεί, επέτρεψε τη μεταφορά αρκετών τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις.

Επειδή το Αλάτι ήταν δύσκολο να συλλεχθεί αποτέλεσε ένα πολύτιμο ανταλλακτικό μέσο και θεωρήθηκε μια μορφή νομίσματος από ορισμένους λαούς. Πολλοί δρόμοι του Αλατιού, όπως η Via Salaria στην Ιταλία, είχαν ιδρυθεί από την Εποχή του Χαλκού.

Στην αρχαία Ελλάδα το Αλάτι συμμετείχε στη φιλία και στην αλληλεγγύη των λαών. Με αυτό επισφράγιζαν τις συμφωνίες τους.
Επίσης, το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους Θεούς. Σε πολλές πόλεις υπήρχε η συνήθεια να σκορπίζουν Αλάτι σε αγρούς που αφιέρωναν στους Θεούς.
Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα στις συναλλαγές.

Ο Ιπποκράτης πρώτος αναγνώρισε τη θεραπευτική αξία του Αλατιού και το χρησιμοποίησε στην αντιμετώπιση νοσημάτων.
«Το Άλας χρειάζεται να τοποθετείται πάνω στο τραπέζι για να υπενθυμίζει το δίκαιο, διότι το Άλας διατηρεί αυτό με το οποίο έρχεται σε επαφή και προέρχεται από τα πιο καθαρά, από το νερό και τη θάλασσα» αναφέρει μία Πυθαγόρεια προτροπή.

Το Αλάτι αναφέρεται επίσης σε πολλές Ελληνικές παροιμίες: «άλας και τράπεζα μην παραβαίνειν», «μαζί φάγαμε ψωμί κι αλάτι», δηλαδή συνδεθήκαμε στενά, «σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις», δηλαδή μην ανακατεύεσαι σε ξένες υποθέσεις, «τον έκαναν τ’ αλατιού», δηλαδή τον έδειραν.

Ο Μωσαϊκός νόμος θεωρεί το Αλάτι σαν σύμβολο και σαν απαραίτητο στοιχείο της προσφοράς προς το Θεό. Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται: «υμείς εστέ το άλας της γης».
Σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί, όπως οι Ασσύριοι, οι Πέρσες, οι Χετταίοι, οι Ινδοί, χρησιμοποιούσαν το Αλάτι στις θρησκευτικές τους τελετές.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού :

• Το φυσικό Αλάτι καταστρέφει τους μολυσματικούς μικροοργανισμούς, τα βακτήρια και τα παράσιτα. Είναι ένα φυσικό αντιπαρασιτικό και αντιμηκυτιασικό φάρμακο. Λίγο ακατέργαστο Αλάτι στην ωμή σαλάτα μας που έχει δεχτεί καλό πλύσιμο με νερό και ξύδι, εξολοθρεύει όλα τα βακτήρια και βοηθάει στην πέψη της.
• Το φυσικό Αλάτι σταθεροποιεί τους παλμούς της καρδιάς και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα από τα κύτταρα.
• Εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

• Είναι σημαντικό για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών (μεγάλων και μικρών) στην εντερική οδό.
• Συντελεί στον καθαρισμό των πνευμόνων διαλύοντας το Φλέγμα και την κολλώδη βλέννα, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο για όσους υποφέρουν από καταρροή, άσθμα και κυστική ίνωση.
• πρόληψη των κραμπών.
• Συντελεί στην πρόληψη της σιελόρροιας (η σιελόρροια κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια Αλατιού ή υδραργυρικής μόλυνσης).
• Δυναμώνει τα οστά, ενώ η πρόσληψη του ραφιναρισμένου Αλατιού είναι η πραγματική αιτία της οστεοπόρωσης. Βοηθάει την ανησυχία κατά τον ύπνο.
• Συντελεί στην πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας, βοηθώντας τα νεφρά και την ούρηση.
• Είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλικότητα και τη λίμπιντο. Συντελεί στην πρόληψη των κιρσών και των ευρυαγγειών στα πόδια.

• Η κρυφή δράση του Αλατιού είναι η αντισταμινική. Είναι ιδανικό φυσικό φάρμακο για τις ρινικές καταρροές και τα υγρά μάτια από τις αλλεργίες. Διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό (μια πρέζα) θα διαλύσει το Φλέγμα και τη βλέννα. Επίσης, μια πρέζα Αλάτι στο τέλος της γλώσσας αφήνοντάς το να διαλυθεί θα βοηθήσει μία ήπια μορφή άσθματος. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για πλύσεις και καθαρισμό
• Το Αλάτι βοηθά στην ανακούφιση από το στρες. Μπορεί να μετριάσει τα έντονα συμπτώματα της κατάθλιψης και τα συναισθηματικών εντάσεων εάν συνδυαστεί με υψηλή κατανάλωση νερού και περπάτημα. Βοηθάει στην ακράτεια.
• Η υψηλή αρτηριακή πίεση ανεβαίνει από το επεξεργασμένο Αλάτι και τη ραφιναρισμένη ζάχαρη και όχι από το αγνό ακατέργαστο θαλασσινό Αλάτι. Αυτά τα δύο επεξεργασμένα λευκά δηλητήρια μαζί με ένα τρίτο το λευκό αλεύρι, αποτελούν την καταστροφή της Υγείας των ανυποψίαστων ανθρώπων. Αυτά είναι τα τρία λευκά δηλητήρια που πωλούνται και προωθούνται από όλα τα εστιατόρια και καταστήματα έτοιμων και γρήγορων φαγητών.
• Ο οργανισμός χρειάζεται το φυσικό Αλάτι για να πέψει τους υδατάνθρακες. Όταν υπάρχει επαρκές φυσικό Αλάτι στις τροφές, στο σάλιο και στα γαστρικά υγρά διασπάται κατά την πέψη το ινώδες σκληρό τμήμα των υδατανθράκων.
• Επίσης βοηθάει στη διάσπαση και στην πέψη των οσπρίων, των λαχανικών και των υπολοίπων τροφών. Το φυσικό Αλάτι διευκολύνει όλες τις πεπτικές διεργασίες και καθαρίζει τη γαστρεντερική οδό.

Τα είδη του αλατιού

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη Αλατιού σε όλη τη γη μας που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα και γενικότερα την κατασκευή τροφίμων. Οι διαφορές μεταξύ τους έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε προσμίξεις, την προέλευση και το μέγεθος των κόκκων του. Συχνά, διάφοροι τύποι Αλατιού φέρουν το όνομα της περιοχής προέλευσης (Αλάτι Γαλλικών θαλασσών, Αλάτι Ιταλικών θαλασσών, Ιμαλαίων, Χαβάης, Ατλαντικού κ.ά.). Στην Ελλάδα το άλας Μεσολογγίου είναι θησαυρός στη διατροφή μας όπως και όλα τα ανεπεξέργαστα άλατα.

 

Οι καθημερινές ανάγκες πρόσληψης Αλατιού

Οι ανάγκες ενός ανθρώπου σε Αλάτι είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως. Αυτό θα εξαρτηθεί από την Ιδιοσυστασία του, την Παθολογία του, την άσκηση και τις ελλείψεις του. Τα άτομα που κάνουν εύκολα κατακράτηση Αλατιού είναι ο Φλεγματικός τύπος-ιδιοσυστασία και ο ζεστός Αιματώδης. Οι δύο αυτοί τύποι χρειάζεται να καταναλώνουν τη μισή ποσότητα απ’ ότι οι άλλοι τρεις τύποι-ιδιοσυστασίες. Επίσης, παίζουν ρόλο οι σωματικές και θερμιδικές ανάγκες που έχει ο κάθε άνθρωπος, αν είναι αθλητής, γυμνάζεται, κάνει σάουνα ή χαμάμ κ.ά.

 

Ενημερωθείτε από τον Φυσικό σας θεραπευτή ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες σε φυσικό αλάτι και επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Αργυρώ Γεροχρήστου.
Φυσικοπαθητικός- ολιστική εναλλακτική θεραπεύτρια.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο info@enthymesis.gr και στο www.enthymesis.gr