Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού
GR EN

Τα τελευταία 2.500 χρόνια μέχρι και τον β’ παγκόσμιο πόλεμο τα φαρμακεία πουλούσαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό φάρμακα που στηρίζονταν στα βότανα και τα αποστάγματά τους.
Έπαιρναν τα αιθέρια έλαια και άλλα συστατικά των φυτών και τους έδιναν επιστημονικές ονομασίες.
Μετά το 1940 οι χημικές βιομηχανίες φούντωσαν καθώς και ο συναγωνισμός.

  Τα χημικά φάρμακα αυξάνονταν συνεχώς, ενώ τα βότανα και τα έλαια πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μέχρι που σχεδόν εξαφανίστηκαν από την αγορά.
Με την αύξηση όμως των χημικών φαρμάκων αυξήθηκαν και οι αρρώστιες.

  Σήμερα ίσως από ένστικτο όλο και περισσότερος κόσμος γυρίζει στη φύση και πολλοί γιατροί στρέφονται στα φυτά με την ελπίδα να βρουν νέες ουσίες που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να γιατρευθούν από τις αρρώστιες της εποχής μας.

  Η Ιπποκρατική φυσική θεραπευτική χρησιμοποιεί βότανα, βάμματα και αιθέρια έλαια συμπληρωματικά στην διδασκαλία του ευ ζην με διατροφή, άσκηση και μάλαξη σώματος.


Ειδικότερα η αρωματοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με πολλές εναλλακτικές ή συμβατικές μεθόδους θεραπείας, καθώς είναι ένα ήπιο και κυρίως φυσικό βοήθημα για την διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας. 

Δεν μπορεί να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά την κλασική Ιατρική, όμως μπορεί να τη συμπληρώσει ώστε να υπάρχει μια αρμονία για καλύτερη αμεσότερη και πιο δραστική αντιμετώπιση των παθήσεων.
Βασίζεται στη χρήση αιθέριων ελαίων, με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, τη βελτίωση της διάθεσης, την ομορφιά, τη θεραπεία του πνεύματος και γενικά την εναρμόνιση ψυχής, σώματος και εξωτερικού περιβάλλοντος.

 Ειδικότερα στα παιδιά η αρωματοθεραπεία φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε διάφορα προβλήματα που τα ταλαιπωρούν κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους.
Παρακάτω ακολουθούν διάφορες συνταγές.

Προσοχή επειδή πρόκειται για παιδιά οι δοσολογίες δεν πρέπει να ξεπερνάνε τις προτεινόμενες! 

 Πονόδοντος

Βασικά θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στα παιδιά πολλά γλυκά και να φροντίζετε για την καθαριότητά τους.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιείστε μία σταγόνα γαρύφαλλο ή μέντα σε λίγο βαμβάκι και τοποθετήστε το κατ’ ευθείαν στο πονεμένο δόντι.

Για πιο μικρά παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπρέσες εξωτερικά, με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος.

Σ’ ένα μπολ με ζεστό νερό βάζετε 2 σταγόνες Λεβάντα, κάνετε κομπρέσες και τοποθετείστε τες στο μάγουλο στην πλευρά που είναι το πονεμένο δόντι.

Για τα μωρά που βγάζουν δόντια ή μόνη λύση είναι μια σταγόνα λεβάντα ή χαμομήλι στο μαξιλαράκι τους ή σε μια πετσέτα δίπλα τους. Το μωράκι θα κοιμηθεί ήσυχα και θα ηρεμήσει.

Πόνοι στα αυτιά

Ο πόνος στο αυτί είναι πολύ οδυνηρός.

Σ’ ένα κομμάτι βαμβάκι βάλτε 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου λεβάντας και τοποθετήστε το εξωτερικά στο πονεμένο αυτί.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαίου θα εισχωρήσουν από το δέρμα εσωτερικά και ο πόνος θα υποχωρήσει.

Ένας άλλος τρόπος για να ανακουφίσουμε τον πόνο είναι ο εξής:
Σε μια κουταλιά φυτικού ελαίου (αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, σογιέλαιο κλπ) διαλύστε 1 σταγόνα λεβάντα και 1 σταγόνα χαμομήλι, με το μίγμα αυτό κάνετε μασάζ στο πονεμένο αυτί. 

Κουρασμένα και κακοδιάθετα παιδιά 

Η συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να είναι ανυπόφορη εάν είναι κουρασμένο ή δεν έχει κοιμηθεί καλά το βράδυ.

Το αιθέριο έλαιο σάλβια βοηθάει πάρα πολύ σ’αυτήν την περίπτωση.
Ένα μπάνιο με 2-3 σταγόνες για περίπου 10 λεπτά θα βοηθήσει το  παιδί να βρει την καλή τον διάθεση και γενικά να βελτιωθεί η συμπεριφορά του.

Εάν είναι αδύνατο να το κάνετε μπάνιο, ένα ποδόλουτρο ή μια σταγόνα σε ένα μαντηλάκι για εισπνοές με αυτό το αιθέριο έλαιο θα βοηθήσει σημαντικά.

Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.

Πυρετός

Εάν ο πυρετός είναι υψηλός, πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό για να βρει την αιτία που τον προκαλεί.

Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια για να κατεβάσετε τον πυρετό αντί να χρησιμοποιείτε ασπιρίνες και αντιπυρετικά φάρμακα.

Για θερμοκρασία κάτω των 39 βαθμών κελσίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο λεβάντας στην μπανιέρα, 3 σταγόνες για παιδιά και 1 για μωρά.

Ένα άλλο αιθέριο έλαιο που μπορεί να ρίξει τον πυρετό είναι το Cajuput oil (Λευκόδενδρο).

Άλλος τρόπος για υψηλό πυρετό είναι κρύες κομπρέσες στα πόδια με λάδι ευκάλυπτου.

Ανανεώστε όταν οι κομπρέσες ζεσταθούν.

Κρυολόγημα και βήχας

Τα κρυολογήματα και ο βήχας καταπολεμούνται θαυμάσια με τα αιθέρια έλαια.

Βέβαια ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη. Εάν καίτε συχνά διάφορα κατάλληλα έλαια στο σπίτι και κρατάτε την ατμόσφαιρα καθαρή από μικρόβια και βακτηρίδια κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Εάν το παιδί σας έχει βήχα και είναι κρυωμένο μπορείτε να το βοηθήσετε χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια που έχουν αντισπασμολυτικές ιδιότητες όπως  λεβάντα και δενδρολίβανο. 

Οι τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα έλαια ή συνδυάζοντας δύο ή τρία μαζί είναι διάφοροι.
Μασάζ στο στήθος, εξάτμιση, μπάνιο, ζεστές κομπρέσες στο στήθος ή επαλείψεις, βοηθάνε να καταπολεμηθεί ο ιός.

Τοποθετήστε ζεστή κομπρέσα στο στήθος του άρρωστου παιδιού και βάλτε από πάνω μία μαλακή πετσέτα, μόλις η κομπρέσα κρυώσει πρέπει να αντικατασταθεί με άλλη ζεστή.

 

Η αρωματοθεραπεία είναι αποτελεσματική τόσο στους ενήλικες όσο και στην γεροντική ηλικία.

Περισσότερες πληροφορίες στο info@enthymesis.gr και στο www.enthymesis.gr

Tags
Κοινοποίηση