Κλείστε Ραντεβού
espa-banner
© Enthymesis 2023 Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδας από go creations
Πολιτική Απορρήτου
κ. 6977 263 618 Επικοινωνία
Κλείστε Ραντεβού
© Enthymesis 2023 Κατασκευή ιστοσελίδας από go creations
κ. 6977 263 618
Κλείστε Ραντεβού

Λίγα λόγια για τα ορθά μόρια

Τα ορθά μόρια χωρίζονται σε μακροθρεπτικές ουσίες και μικροθρεπτικές. Οι μακροθρεπτικές είναι οι πρωτείνες, τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες, ενώ οι μικροθρεπτικές οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Συνεργαζόμενες μεταξύ τους αυτές οι ουσίες ανανεώνουν και επιδιορθώνουν τα κύτταρα, παράγουν ενέργεια, ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και ένζυμα για τις λειτουργίες και για τις δραστηριοότητες του σώματος, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν από κάθε απειλή του περιβάλλοντος, δηλαδή από μικρόβια, ιούς, τοξίνες και ελεύθερους οξειδωτικούς παράγοντες . Είναι ουσιαστικά οι ουσίες που μας κρατούν ζωντανούς.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 51 συγκεκριμένα ορθά μόρια, τα οποία είναι απαραίτητα στο σώμα για τις λειτουργίες του και τα οποία χωρίζονται σε 10 αμινοξέα, 2 ζωτικά λιπαρά, 16 βιταμίνες και 23 μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μια γενική εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει μόλις 2 βιταμίνες και και 4 μέταλλα και ιχνοστοιχεία και όχι όλων των υπόλοιπων ορθών μορίων.

Τι είναι η υγεία;

Η υγεία  μας έχει δυναμική μορφή, είναι ζήτημα νοοτροπίας και μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τις επιλογές μας. Η υγεία γενικά ορίζεται ως “η ικανότητα ενός σωματικά ακέραιου οργανισμού να ανανεώνει και να επιδιορθώνει το σύνολο των κυττάρων του και κάθε στιγμή να παράγει αρκετή ενέργεια για τις ανάγκες του και για τις καθημερινές του δραστηριότητες, με αποτέλεσμα την υψηλότερη δυνατή ψυχική και σωματική ευεξία του ατόμου.”

Ένας υγιείς οργανισμός με αυτές τις ικανότητες μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματική οποιαδήποτε απειλή χάρη στο ισχυρό ανοσοποιητικό του σύστημα, χωρίς να αρρωσταίνει ποτέ από τις διάφορες εποχιακές ιώσεις, απολαμβάνοντας και το προνόμιο να αναρρώνει με μεγάλη ταχύτητα. Ταυτόχρονα ένας υγιείς οργανισμός παραμένει ψυχικά και σωματικά υγιείς, ακόμα και όταν οι συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος του είναι δυσχερείς.

Ελλείψεις βιταμινών

Πάντοτε η έλλειψη μιας βιταμίνης ή ενός ιχνοστοιχείου συνοδεύεται από πολλές άλλες ελλείψεις άλλων μικροθρεπτικών ουσιών ή είναι αποτέλεσμα αυτών. Η μετατροπή των βιταμινών στους μεταβολίτες τους αλληλοεξαρτάται από την ύπαρξη ενζύμων και άλλων ορθών μορίων, όπως άλλες βιταμίνες και αμινοξέα.

Για αυτό η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αυτόνομα ή με μία ερώτηση στο φαρμακείο της γειτονιάς σας ή απλα επειδή διαβάσατε κάπου ότι  ανακουφίζει τα συμπτώματα που σας απασχολούν, αφού κάθε βιταμίνη ή ιχνοστοιχείο ή αμινοξί επηρέαζει την δράση όλων των υπόλοιπων μικροθρεπτικών.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β3 βοηθάει τη βιταμίνη Β6 να μετατραπεί από πυριδοξίνη σε πυριδοξάλη, που είναι η λειτουργική της μορφή στον οργανισμό. Έτσι, λόγω της αρχής της συνεργητικότητας των στοιχείων, η αυξανόμενη μακρόχρονη στέρηση του οργανισμού σε ορισμένα ορθά μόρια αυξάνει ταυτόχρονα και τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την έλλειψη άλλων ορθών μορίων, που όμως μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα ελλιπή στο συγκεκριμένο άτομο και περίπτωση.

Εσφαλμένες διαγνώσεις

Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον γιατρό ή τον θεραπευτή  σε εσφαλμένη διάγνωση, δίνοντάς του την εντύπωση ότι ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη ορθομοριακή θεραπεία (που στοχεύει στην αναπλήρωση συγκεκριμένων ελλείψεων) ή ότι η βελτίωσή του είναι πολύ αργή. Τα συμπτώματα δηλαδή που γνωρίζει ότι πηγάζουν από ελλείψεις συγκεκριμένων ορθών μορίων (τα οποία έχει αναπληρώσει με κάποιο διατροφικό πρόγραμμα) δεν φαίνεται να υποχωρούν, ενώ άλλα συμπτώματα που δεν έπρεπε να παρουσιάζει ο ασθενής (καθώς δεν είχε ελλείψεις των ανάλογων ορθών μορίων) υποχωρούν πιο γρήγορα. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να εξισορροπήσει τα ορθά μόρια μεταξύ τους, τα οποία όχι μόνο δουλεύουν στα σημεία που είναι αποκλειστικά γι’ αυτά, αλλά βοηθούν ταυτόχρονα και άλλα ορθά μόρια να κάνουν τη δική τους δουλειά στο σώμα.

Έτσι πχ, όταν διαπιστωθεί μία έλλειψη Βιταμίνης D, που είναι και η πιο συχνή στις γενικές εξετάσεις χρειάζεται να διαπιστωθεί πρώτα η αιτία έλλειψης ή αν οφείλεται σε έλλειψη άλλου μικροθρεπτικού στοιχείου και όχι να δωθεί κατευθείαν η συγκεκριμένη βιταμίνη. Εξάλλου η συγκεκριμένη βιταμίνη από όλες τις βιταμίνες είναι η πιο πιθανή να δημιουργήσει τοξίνωση στο σώμα.

Αναλύστε την υγεία σας

Η ανάλυση της κατάστασης της υγείας μπορεί εύκολα να γίνει με την παρατήρηση και μόνο διαφόρων συμπτωμάτων που εκφράζουν τις ελλείψεις μικροθρεπτικών ουσιών.

Παραπάνω ανάλυση της υγείας σας πέραν του διαγνωστικού της Γενικής Ιατρικής με εξετάσεις αίματος μπορεί να γίνει με ανάλυση γλώσσας, Ίριδοανάλυση και ιστορικού από έναν πτυχιούχο φυσιοπαθητικό της Ιπποκρατικής Ελληνικής Θεραπευτικής.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.enthymesis.gr, info@enthymesis.gr