Κλείστε Ραντεβού
espa-banner
© Enthymesis 2024 Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδας από go creations
Πολιτική Απορρήτου
κ. 6977 263 618 Επικοινωνία
Κλείστε Ραντεβού
© Enthymesis 2024 Κατασκευή ιστοσελίδας από go creations
κ. 6977 263 618
Κλείστε Ραντεβού

Μπορούμε να ζήσουμε για λίγες μέρες χωρίς τροφή ή νερό, αλλά αν στερηθούμε την αναπνοή πεθαίνουμε μέσα σε λίγα λεπτά.

Κι όμως είναι εκπληκτικό το πόσο λίγη προσοχή δίνει ο άνθρωπος για την σημασία της σωστής αναπνοής.

Ο Θεός φύσηξε πνοή μέσα από την μύτη του Αδάμ.”

Μέσα από τα ρουθούνια μας μαζί με το οξυγόνο, ρέει η ζωτική ενέργεια για να μας διατηρήσει υγιείς σωματικά και ψυχονοητικά. Αν περιορίσουμε την ποσότητα της αναπνοής από τα ρουθούνια προκύπτει έλλειψη ζωτικότητας και χαμηλή δύναμη στις ασθένειες.

Η αναπνοή στη γιόγκα

Στη γιόγκα διδάσκεται η επιστήμη ελέγχου της αναπνοής ή Πραναγυάμα, με σκοπό ο ασκούμενος:

  • να φέρνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο
  • να ελέγχει την πράνα ή την ζωτική ενέργεια, πράγμα που οδηγεί στον έλεγχο του νου και την τόνωση όλων των λειτουργειών του οργανισμού για υγεία και αντίσταση στις ασθένειες.

Η σωστή αναπνοή και η σημαντικότητά της

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει να αναπνέουν σωστά ή αναπνεόυν με την χρήση μάσκας πια. Έτσι δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά. Αναπνέουν ρηχά, με το στομα ή με την μύτη μέσα από την μάσκα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουν. Η σωστή αναπνοή γίνεται με μακριά εκπνοή για να αδειάζουν οι πνεύμονες και βαθιά φιλτραρισμένη και ζεστή εισπνοή από την μύτη.

Εισπνέοντας από την μυτή, εκτός από το ότι το άτομο νιώθει τις μυρωδιές από τον αέρα,  αυξάνει στο μέγιστο βαθμό το ποσό της ζωτικής ενέργειας που λαμβάνει, αφού στο πίσω μέρος της μύτης υπάρχει το οσφρητικό όργανο, από το οποίο περνά η πράνα ή αλλιως ζωτική ενέργεια από το περιβάλλον, για να φτάσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο.

‘Όταν η αναπνοή είναι ακανόνιστη, ο νους βρίσκεται σε αστάθεια, αλλά όταν η αναπνοή είναι ήρεμη, είναι και ο νους ήρεμος. ”

                                                            Χαθα Γιόγκα Πραντιπίκα

Όταν η αναπνοή είναι μειωμένη υπάρχει νοητική σύγχυση και διατάραξη του νου. Όταν το άτομο είναι  θυμωμένο ή τρομαγμένο η αναπνοή είναι γρήγορη και ακανόνιστη, όταν είναι χαρούμενο ή χαλαρωμένο η αναπνοή γίνεται πιο αργή. Η ανανπνοή είναι απόλυτα εξαρτώμενη από την νοητική και συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου και αντίστροφα. Έτσι ο έλεγχος της αναπνοής ώστε να υπάρχει μέγιστη ποσότητα οξυγόνου στους πνεύμονες και ζωτική ενέργεια στον εγκέφαλο και στο σώμα είναι ζωτικής σημασίας.

Η πρακτική της αναπνοής

Η πρακτική στην Γιόγκα συμπεριλαμβάνει την επιστήμη του ελέγχου της αναπνοής, την Πραναγυάμα. Η πρακτική της γιόγκα απαιτεί από τον ασκούμενο να αλλάξει τις συνήθειες λανθασμένης αναπνοής. Στη γιόγκα διδάσκεται η σημαντικότητα της αναπνοής, η ικανότητα ελέγχου της αναπνοής , για να μπορέσει τελικά ο ασκούμενος να ελέγξει και το νου.

Σωστή αναπνοή σημαίνει ν’αναπνέεις από την μύτη, κρατώντας το στόμα κλειστό και συνεπάγεται μια πλήρη εισπνοή και εκπνοή που ενεργοποιεί όλους τους πνεύμονες. Με την εκπνοή η κοιλιά συστέλλεται και το διάφραγμα κινείται προς τα πάνω, μαλάσσοντας την καρδιά. Με την εκπνοή ενεργοποιούνται ολόκληροι οι πνεύμονες .

Μία απλή τεχνική διαπίστωσης της ηρεμίστικής δράσης της αναπνοής είναι η εξής:

“ Παρατηρήστε για λίγο τους ήχους που μπορείτε να ακούσετε , παρατηρήστε και τον ήχο της αναπνοής σας. Θα διαπιστώσετε την αναπνοή να γίνετε πιο βαθιά, πιο ήρεμη. Στην συνέχεια παρατηρήστε την αναπνοή σας στην άκρη της μύτης, τον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τα ρουθούνια …σιγά σιγά ο νούς θα σταθεροποιηθεί και το σώμα και ο νους θα χαλαρώσουν τελείως”

 

Οι τεχνικές τις Πραναγυάμα διδάσκονται σε κάθε τάξη γιόγκα στο κέντρο “ Eνθύμησις”, στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας από την Αργυρώ Γεροχρήστου, Φυσικοπαθητικό, Ολιστική Θεραπεύτρια, Δασκάλα YOGA.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.enthymesis.gr και στο info@enthymesis.gr