Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού
GR EN

Αναπνοή, η ζωτικότερη λειτουργία

Η αναπνοή είναι η ζωτικότερη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Επηρεάζει τις λειτουργίες όλων των κυττάρων και είναι συνδεδεμένη στενά με την λειτουργία του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι αναπνέουν περίπου 15 φορές το λεπτό και 21.600 φορές την ημέρα. Η αναπνοή τροσφοδοτεί την καύση του οξυγόνου και γλυκόζης, παράγοντας ενέργεια για κάθε μυική σύσπαση, κάθε έκκριση, αδένα και κάθε νοητική λειτουργία. Η αναπνοή είναι στενά συνδεδεμένη με κάθε πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πολλά άτομα αναπνέουν με λάθος τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο ένα μικρό μέρος της χωριτικότητας των πνευμόνων τους. Έτσι η αναπνοή γίνεται γενικά ρηχή, στερώντας το σώμα από οξυγόνο και Πράνα που είναι ουσιώδη για την καλή υγεία. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η υποχρωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους ανθρώπους.

Η ρυθμική, αργή και βαθιά αναπνοή υποκινεί και υποκινείται από τις ήρεμες και ευχάριστες καταστάσεις του νου. Η ακανόνιστη, ρηχή, μειωμένη αναπνοή διακόπτει τους ρυθμούς του εγκεφάλου και οδηγεί σε σωματικά, συναισθηματικά και νοητικά μπλοκαρίσματα. Αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε εσωτερική σύγκρουση, μη ισορροπημένη προσωπικότητα, άτακτο τρόπο ζωής και ασθένεια.

Αναπνοή και διάρκεια ζωής

Επιπρόσθετα στην υγεία και την ποιότητα ζωής, η διάρκεια της ζωής υπαγορεύεται επίσης από τον ρυθμό της αναπνοής. Οι αρχαίοι Γιόγκις και Ρίσις μελέτησαν τη φύση με μεγάλη λεπτομέρεια. Παρατήρησαν ότι τα ζώα που έχουν αργό αναπνευστικό ρυθμό, βαθύ και ήρεμο έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως ο ελέφαντας και η χελώνα, ενω τα ζώα που έχουν γρήγορο και ρηχό αναπνευστικό ρυθμό όπως τα πουλιά, οι σκύλοι, οι άνθρωποι όταν στρεσάρονται και αυτοί που φοράνε μάσκα ζουν λίγα χρόνια. Εκείνοι οι οποίοι παρεμποδίζουν την αναπνοή θα έχουν μικρότερη διάρκειας ζωής απο εκείνους που αναπνεύουν ελεύθερα, βαθιά και ήρεμα. Ένας ήρεμος, βαθύς και πλήρης αναπνευστικός ρυθμός διατηρεί την καρδιά δυνατότερη, καλύτερα συντηρημένη και συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής.

 

Πραναγιάμα για εξισορρόπηση και υγεία.

Παρακάτω παρουσιάζονται τεχνικές αναπνοής ή πραναγυάμα που αυξάνουν την χωριτικότητα των πνευμόνων, ανυψώνουν την ζωτική ενέργεια και την Πράνα στο σώμα, θρέφουν τα όργανα με οξυγόνο και επαναφέρουν την ισορροπία μετά από πολύωρη χρήση μάσκας. Οι πρακτικές πραναγιάμα δημιουργούν ένα υγιές σώμα απομακρύνοντας τα μπλοκαρίσματα, επιτρέποντας αυξημένη απορρόφηση Πράνα.

  Γενικές οδηγίες:

  • Αναπνέεται πάντοτε με τη μύτη όχι με το στόμα.
  • Εκτελέστε πραναγυάμα σε ένα ήσυχο, καθαρό και ευχάριστο δωμάτιο που αερίζεται καλά, αλλά δεν έχει ρεύματα.
  • Το σώμα σας πρέπει να είναι όσο πιο χαλαρό γίνεται. Ξαπλώστε ή καθίστε σε μια κουβέρτα ή φυσικό υλικό για να εξασφαλίσεται μέγιστη αγωγιμότητα στο σώμα σας.
  • Φροντίστε να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό σας.

 

Φυσική αναπνοή

Καθίστε σε μία άνετη στάση διαλογισμού ή ξαπλώστε ανάσκελα χαλαρά στο πάτωμα. Παρατηρείστε την φυσική και αυθόρμητη αναπνευστική διαδικασία. Αναπτύξτε πλήρη επίγνωση της αναπνευστικής διαδικασίας. Νιώστε την αναπνοή να ρέει στη μύτη μέσα και έξω από τα ρουθούνια. Μην ελέγχετε την αναπνοή. Απλά παρατηρείστε. Συνεχίστε παρατηρώντας ολόκληρη την αναπνευστική διαδικασία ακολουθώντας το πέρασμα της αναπνοής από τα ρουθούνια, στο φάρυγγα, στους βρόγχους και την τραχεία, στους πνεύμονες και την κοιλιά. Πλήρη επίγνωση της αναπνοής μέσα και έξω από το σώμα. Αυτή η τεχνική αρκεί για να επιβραδύνει τον αναπνευστικό ρυθμό και να γίνει πιο ήρεμος.

Κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή

Η αναπνοή αυτή προκαλεί αύξηση της δράσης του διαφράγματος και της κοιλιάς. Έτσι η κοιλιά μόνο κινείται πάνω κάτω στην διάρκεια της αναπνοής  και χρησιμοποιούνται μόνο οι κατώτεροι λοβοί των πνευμόνων. Η σωστή χρήση του διαφράγματος βελτιώνει την λεμφική παροχετευση των πνευμόνων, μαλάσσει το συκώτι, το στομάχι, τα έντερα και ασκεί θετική επίδραση στις καρδιακές λειτουργίες και στην τροφοδοσία των στεφανιαίων αγγείων με αίμα και βελτιώνει την οξυγόνωση και κυκλοφορία του αίματος.

 

Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα και χαλαρώστε τελείως το σώμα σας. Χαλαρώστε την αναπνοή σας, αποκτείστε επίγνωση της αναπνοής. Τοποθετήστε το δεξί χέρι στην κοιλιά και το αριστερό στο στήθος. Το δεξί χέρι θα ανεβαίνει με την εισπνοή και θα κατεβαίνει με την εκπνοή. Το αριστερό χέρι δεν πρέπει να κινείται κατά την διάρκεια της αναπνοής. Δεν πρέπει να υπάρχει ένταση στην κοιλιά. Εισπνεύστε διευρύνωντας όσο περισσότερο την κοιλιά μπορείτε χωρίς να διευρύνεται τον θώρακα. Με την εκπνοή η κοιλιά κινείται προς τα κάτω. Μετά το τέλος της εκπνοής η κοιλιά θα πρέπει να είναι σε σύσπαση και ο αφαλός συμπιεσμένος προς την σπονδυλική στήλη. Συνεχίστε για μερικά λεπτά.

Πληροφορίες από Βιβλίο “Άσανα, πραναγυάμα, μούντρα Μπάντα”

Ασκηθείτε καθημερινά για προστασία, πρόληψη και εξισορρόπηση.

Περισσότερες πρακτικές πραναγιάμα διδάσκονται στο κέντρο “Ενθύμησις”.

Πληροφορίες στην σελίδα ή στο info@enthymesis.gr