Κλείστε Ραντεβού
Κλείστε Ραντεβού
GR EN

Η επιλογή ενός φυσικού φαρμάκου, βοτάνου, βάμματος, τροφής ή υγρών ορίζεται πάντοτε με βάση την ιδιοσυγκρασία του ατόμου σύμφωνα με την Ελληνική Ιπποκρατική Θεραπευτική και τη Γαληνική κατάταξη.

Ο Γαληνός στο σπουδαίο έργο του  «Περί κράσεως και δυνάμεως των απλών φαρμάκων» διατύπωσε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία της Φαρμακολογίας, μία σειρά από αρχές και κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για την εξέταση και την ανεύρεση των κατά φύση ιδιοτήτων των απλών φαρμάκων.

Φυσικά, ο Γαληνός ως φάρμακα εννοούσε βότανα, ορυκτά, υγρά και τροφές, φυσικές ύλες όχι συνθετικές και χημικές, όπως στη σύγχρονη Φαρμακολογία.

Ο  Γαληνός διατυπώνοντας αυτή τη σπουδαία θεωρία του περί της «Φαρμακοδυναμικής» όπως χαρακτηρίστηκε αργότερα, έδωσε την ένταση των στοιχειακών δυνάμεων της κάθε ουσίας και τροφής σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις τους.

Έτσι περιγράφει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο κινείται το κάθε φάρμακο μέσα στον οργανισμό και πως τελικά επιδρά στο πάσχον μέρος ή όργανο.

Πως συνδέεται η Ιπποκρατική Θεραπευτική με την Γαληνική θεωρία.

Ο θεραπευτής της Παραδοσιακής Ελληνικής Ιατρικής όπως αυτή διδάχτηκε και εφαρμόστηκε από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη, και όπως αυτή εφαρμόζεται στην Κέρκυρα από την Φυσικοπαθητικό Αργυρώ Γεροχρήστου, αναγνωρίζοντας την διαταραχή των χυμών και την παθολογία, με την Ιριδοανάλυση, την ανάλυση γλώσσας και των σφυγμών και ακολουθώντας την γαληνική κατάταξη των φυσικών φαρμάκων και τροφών, επιλέγει τι να χορηγήσει στον ασθενή του.

Επομένως, για να επιλέγει και να χορηγηθεί το κατάλληλο φυτικό φάρμακο που θα μειώσει ή θα αυξήσει τη στοιχειακή δράση που θα στοχεύσει ο θεραπευτής, χρειάζεται η λεπτομερής και βαθιά γνώση της δραστικότητας και της ισχύος των τροφών, των βοτάνων και όποιων άλλων ουσιών θα χορηγηθούν.

Για το λόγο αυτό η επιλογή ενός βοτάνου, μιας βιταμίνης ή βάμματος ή μιας υπερτροφής από το ράφι του φαρμακείου ή μετά από απλή σύσταση ενός πωλητή ή φίλου κάθε άλλο μπορεί παρά να φέρει επιτυχημένα την ισορροπία στην υγεία.

Ο Γαλληνός κατέταξε τις απλές φαρμακευτικές ύλες (βότανα, ορυκτά, υγρά, τροφές) με βάση την ποσοτικοποίηση των στοιχειακών τους δράσεων, σε μία κλίμακα των δώδεκα βαθμίδων (τάξεων ή αποστάσεων όπως ονομάζονται). Υποχρέωση του ιατρού θεραπευτή είναι να γνωρίζει τη στοιχειακή αυτή κατάταξη και σε ποια ισχύ βρίσκεται η ουσία ή το φάρμακο που θα χρησιμοποιήσει για τον ασθενή του.

Το γνωστό μας Γαϊδουράγκαθο δεν είναι κατάλληλο για όλους.

Για παράδειγμα, στο βότανο γαϊδουράγκαθο οι σπόροι του, σε αφέψημα επενεργεί δραστικά στο ήπαρ, στη χολή και στο σπλήνα και κατά της μαύρης Χολής και της μελαγχολίας.
Σε βάμμα δρα σε όλα τα σημεία του σώματος, λόγω της διεισδυτικής δράσης της αλκοόλης, επηρεάζοντας τους χυμούς ανάλογα, ζεσταίνοντας και ξερένοντας ελαφρά το σώμα.
Μικρότερη δράση έχει κατά της κίτρινης Χολής.
Κατέχει στοιχειακή δράση: Ζέστη-1, Ξηρότητα-1.
Γνωρίζοντας τη βαθμίδα της στοιχειακής Παθολογίας του ασθενή και τον τροπισμό του βοτάνου, γνωρίζουμε ποια θα είναι η ακριβής δράση του, σε ποια σημεία του σώματος επενεργεί και με ποια ένταση.

Επίσης, ο τροπισμός του είναι στο ήπαρ, αλλά και στο σπλήνα. Η κρυφή του δράση είναι έντονα αποτοξινωτική, γι’αυτό και χορηγείται σε περιπτώσεις καρκίνων και Μαύρης Χολής, αλλά και μετά από ευρεία χρήση χημικών φαρμάκων, για να καθαρίσει το εργοστάσιο του σώματος, το ήπαρ.
Η γεύση του είναι ελαφρώς στυφή και πικρή. Γι’αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν χορηγείται σε ασθενείς με τις ευαίσθητε ιδιοσυστασίες, όπως ο Μελαγχολικός και κρύος Αιματώδης, διότι η πικρή γεύση δημιουργεί πρόβλημα και δυσφορία στο ευερέθιστο έντερο των δύο αυτών τύπων-Ιδιοσυστασιών.

Οι διακρίσεις αυτές μας δίνουν λεπτομερείς, ασφαλείς και αποτελεσματικά στοιχεία, για το πως η ουσία αυτή θα χρησιμοποιηθεί στην όποια θεραπεία με βάση την ανάλυση της Ιδιοσυγκρασίας που έχει κάνει ο θεραπευτής της Ελληνικής Ιπποκρατικής Φυσικής Θεραπευτικής.

Πριν λοιπόν διαλέξετε ποιο φάρμακο θα χρησιμοποιήσετε χημικό ή φυτικό, για την επίτευξη της ισορροπίας της υγείας σας, κλείστε το ραντεβού σας σε έναν θεραπευτή της Ελληνικής Ιπποκρατικής Θεραπευτικής, για την ανάλυση της ιδιοσυγκρασίας ώστε να καταστεί η θεραπεία σας πιο σύντομη, πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματική.

 

Περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού στη Φυσικοπαθητικό, Αργυρώ Γεροχρήστου
τηλ. 697726618